LISA! Kursy Językowe za Granicą
Kursy języka hiszpańskiego w Barcelonie
W Barcelonie twórcze fantazje Gaudiego są wciąż żywe dzięki kolorowym budynkom zdobionym jego mozaikami. Odwiedzając Barcelonę warto wybrać się na wzgórze Montjuïc, z którego rozpościera się cudowny widok na to barwne i pełne życia miasto.
Dlaczego warto wybrać Barcelonę:
- Najlepsza lokalizacja: nauka hiszpańskiego w pięknym i tętniącym życiem mieście
- Jakość: niewielka szkoła w centrum miasta, rodzinna atmosfera
- Lokalizacja: zakwaterowanie niedaleko plaży
Barcelona znana jest jako „Klejnot Katalonii” i jest drugim (po Madrycie) największym miastem Hiszpanii – jego populacja liczy 1,6 miliona. Znakiem rozpoznawczym tego miasta jest katedra Sagrada Familia – zapierająca dech w piersiach konstrukcja, która wygląda jakby była zrobiona z piasku. Miasto od wielu dekad jest popularnym celem turystów z całego świata, głównie dzięki dziełom ekscentrycznego architekta, Antonio Gaudiego. Różnorodne owoce jego pracy podziwiać można m.in. w Parku Güell, który w całości został przez niego zaprojektowany. Katalończycy zaczynają swój dzień od kawy i ciastka w kawiarni, na lunch wybierają się do baru tapas, a wieczorami spotykają się w lokalnych pubach przy lampce czerwonego wina. Każdy, kto odwiedzi Barcelonę, szybko się o tym przekona – różnorodne lokale znajdują się tutaj praktycznie na każdym kroku. Istotną częścią miasta jest wielki bazar miejski Mercat de la Boqueria. Jego historia sięga aż początków XIII wieku. Codziennie rano ciągną tam tłumy mieszkańców, aby kupić świeżo złowione ryby i owoce morza, hiszpańską szynkę oraz orientalne przyprawy z różnych stron świata. To tutaj koneserzy dobrego jedzenia poszukują składników na wyszukane dania. Wszyscy miejscowi – zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe – wiedzą gdzie znajdują się najlepsze okazje – nie przy samym wejściu, ale na małych stoiskach położonych gdzieś na krańcu targowiska.
Istotną częścią miasta jest wielki bazar miejski Mercat de la Boqueria. Jego historia sięga aż początków XIII wieku. Codziennie rano ciągną tam tłumy mieszkańców, aby kupić świeżo złowione ryby i owoce morza, hiszpańską szynkę oraz orientalne przyprawy z różnych stron świata. To tutaj koneserzy dobrego jedzenia poszukują składników na wyszukane dania. Wszyscy miejscowi – zarówno szefowie kuchni, jak i gospodynie domowe – wiedzą gdzie znajdują się najlepsze okazje – nie przy samym wejściu, ale na małych stoiskach położonych gdzieś na krańcu targowiska.